ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΕΤΩΝ

139 Χρüνια Κωπηλασßας

 

¸τος ßδρυσης 1885. Αυτü τα λÝει üλα για τον πρýτανη του Ελληνικοý αθλητισμοý ¼μιλο που επß 130 χρüνια συνεχßζει την πορεßα του στον χρüνο καλλιεργþντας Ýνα και μοναδικü Üθλημα, το Üθλημα της Κωπηλασßας που οι ιδρυτÝς του Ýφεραν και γνþρισαν στην νεüτερη ΕλλÜδα. 130 χρüνια πÝρασαν απü την εποχÞ που Ýνας εκ Γαλλßας ¸λληνας, ο Παýλος ΔαμαλÜς (στην μνÞμη του διεξÜγονται κÜθε χρüνο οι αγþνες του Ομßλου Ερετþν, üπως επßσης και Ýνα διαρκÝς κýπελλο στο Παρßσι απü την ΓαλλικÞ Ομοσπονδßα) συγκÝντρωσε μßα ομÜδα επιφανþν Πειραιωτþν και υλοποßησε μαζß τους την ιδÝα της δημιουργßας ενüς κωπηλατικοý σωματεßου. Στις τÜξεις τους ο τüτε δÞμαρχος ΠειραιÜ (και πρωτοπüρος της εκβιομηχÜνισης του ΠειραιÜ) Θεοδ. Ρετσßνας, ο Ναýαρχος Κουντουριþτης, ο στρατηγüς ΧατζηανÝστης και Üλλοι πολλοß. ¸τσι, με βασιλικü διÜταγμα του Γεωργßου Α´ ιδρýεται ο ¼μιλος Ερετþν και του παραχωρεßται ο χþρος στο λιμÜνι ΚανÜρη, για να κτßσει το κτßριο στο οποßο στεγÜζεται μÝχρι σÞμερα ( Ýχει χαρακτηρισθεß απü το Υπουργεßο Πολιτισμοý ως διατηρητÝο ιστορικÞς μνÞμης).

Το 1886 διοργανþνει τους 1ους Κωπηλατικοýς αγþνες, με συμμετοχÞ πληρωμÜτων των πολεμικþν πλοßων Αγγλßας, Γαλλßας και Ρωσßας που ναυλοχοýσαν τüτε στον Φαληρικü ¼ρμο. ¸χει καθοριστικÞ συμμετοχÞ στην διοργÜνωση των 1ων Ολυμπιακþν αγþνων του 1896 αναλαμβÜνοντας την διοργÜνωση της Κωπηλασßας στο ΦÜληρο (δεν ετελÝσθη λüγω δυσμενþν καιρικþν συνθηκþν) με τον Πρüεδρο του Θ. Ρετσßνα στην οργανωτικÞ επιτροπÞ και τον Π. ΔαμαλÜ ψυχÞ της διοργÜνωσης. Απü τüτε μÝχρι σÞμερα δεν διÝκοψε ποτÝ την λειτουργßα του μÝσα απü πολÝμους, κατοχÝς, καταστροφÝς κ.λ.π. ΧαρακτηριστικÜ εßναι τα δελτßα ασκÞσεων που φυλÜσσονται στο πλοýσιο ιστορικü αρχεßο του Ομßλου Ερετþν με ημερομηνßες της παραμονÞς της κÞρυξης του πολÝμου του 1940 και της επομÝνης, που φÝρουν και αξιüλογες ιστορικÜ σημειþσεις.

ΠρωτοστÜτησε τüσο στην ßδρυση της Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ. üσο και στην δημιουργßα κωπηλατικþν σωματεßων πολλÜ απü τα οποßα εßναι σε λειτουργßα σÞμερα. Στα χρüνια που πÝρασαν πολλÝς οι πρωτιÝς του Ομßλου Ερετþν. Το 1ο γυναικεßο τμÞμα Κωπηλασßας στην ΕλλÜδα, το 1ο τμÞμα Κωπηλασßας Α.Μ.Ε.Α. , το 1ο τμÞμα αθλουμÝνων εξωαγωνιστικÜ με την Κωπηλασßα, και πολλÜ Üλλα. Και φυσικÜ η 1η ΜεταολυμπιακÞ αγωνιστικÞ χρÞση του Ολυμπιακοý Κωπηλατοδρομßου του ΣχινιÜ.

ΜÝσα απü τις τÜξεις του ξεπÞδησαν εκατοντÜδες κωπηλÜτες και κωπηλÜτριες υψηλοý επιπÝδου. Παπακþστας, ΔιακουμÜκος, Ι.ΒλÜχος, ΒενιÝρης, Συμπüνης, Κοντομανþλης και απü τους νεþτερους Χ. ΒλÜχος, Ι. Μαραγκüς, Δ.Κοýβαρης, Ι. Τσßντζου, και πÜρα πολλοß Üλλοι εßναι χαρακτηριστικοß. Το 1948 στην 1η μεταπολεμικÞ ΟλυμπιÜδα του Λονδßνου, συμμετÝχει με αμιγÝς πλÞρωμα στο αγþνισμα της δικþπου μετÜ πηδαλιοýχου (ΔιακουμÜκος – ΒενιÝρης πηδ. Φιλιποýσης) ενþ στην ΟλυμπιÜδα του Λος ¢ντζελες, ο Κ. Κοντομανþλης καταλαμβÜνει την 6η θÝση στο αγþνισμα του σκιφ.

Το 2003 το πλÞρωμα του Ομßλου στο αγþνισμα της τετρακþπου μετÜ πηδαλιοýχου Α.Μ.Ε.Α. κερδßζει το χÜλκινο μετÜλλιο στο Παγκüσμιο ΠρωτÜθλημα του ΜιλÜνου (ΑξαγορÜρης, Μοναχüς, Γιουροýκης, Κιτρομηλßδης, πηδ. ΠολλÜκης)

Για την ιστορικÞ του παρουσßα στον Ελληνικü Αθλητισμü, Ýχει τιμηθεß απü την Ακαδημßα Αθηνþν, απü τον ΔÞμο ΠειραιÜ με το χρυσü αριστεßο Α´τÜξεως, απü την Ελλ. ΘαλÜσσια ´´Ενωση, απü το Πολεμ. Ναυτικü και δεκÜδες Üλλους συλλüγους και φορεßς.

Επßσης τα ΕλληνικÜ Ταχυδρομεßα, του αφιÝρωσαν το 1ο γραμματüσημο της σειρÜς «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ» (με ονομαστικÞ αξßα 4€ ως κεφαλÞ της σειρÜς).

Ο ¼μιλος Ερετþν διαθÝτει Ýνα πλοýσιο ιστορικü αρχεßο που αποτελεßται τüσο απü χιλιÜδες ιστορικÜ Ýγγραφα (πολλÜ απü αυτÜ με üχι μüνο αθλητικÞ αλλÜ και εθνικÞ ιστορικÞ σημασßα) αλλÜ και αθλητικü υλικü, üπως π.χ. την τετρÜκωπο που συμμετεßχε στην ΟλυμπιÜδα του 1928. Αποτελεß μüνιμη φιλοδοξßα των εκÜστοτε Δ.Σ. του Ομßλου η λειτουργßα τουΚωπηλατικοý Μουσεßου, þστε να μπορÝσουν να γßνουν üλοι κοινωνοß üχι μüνον του ßδιου του Ομßλου αλλÜ και της ιστορικÞς εξÝλιξης του αθλÞματος στην ΕλλÜδα.